mandag 21. februar 2011

Hjemmelaget yoghurt

Hjemme hos meg bruker vi masse yoghurt. Det er ikke altid lett å få tak i sunn yoghurt og det er jo ikke akkurat det billigste når det kan gå opptil 5-10 dl om dagen. Ungene vil ha med seg i barnehagen og skolen, det er frokost med yoghurt og musli. Mannen i huset elsker sin vaniljeyoghurt. Dressinger, brød osv blir ekstra deilig med litt yoghurt i så det kan passe med å prøve å lage sin egen. Det skal jeg (o:

Slik gjør du

Varm opp en liter melk. Et sted mellom 37 og 45 grader, bruk steketermometer. Hell det på en termos. Tilsett en skje med naturell yoghurt og bland det godt. Skru på korken og sett termosen et lunt sted i syv timer, gjerne badegulvet. Blir det for kaldt tar det bare lenger tid.

Her kommer trikset

Den yoghurten du har nå er litt tynnere enn den du kjøper i butikken. Her pleier produsentene å tilsette melkepulver for å få den tykkere, det kan du gjerne gjøre, men det finnes en annen metode.

Sil av yoghurten i et kaffefilter eller et kjøkkenhåndkle. Da forsvinner vannet og godsakene blir igjen. Med andre ord: Masse smak. Jo lenger den siles, jo tykkere blir den.

Så er det bare å putte oppi enda mer godsaker, ferske bær, vanilje, eller honning. Bare husk å holde unna litt naturell til neste runde.

Alle typer melk

Helmelk blir best, men du kan bruke alle varianter, her kan du eksperimentere med fettprosent og smak.

Helt rent

Det er et poeng at boller og redskaper er rene.

Du vil ikke ha andre bakterier enn den som gjør jobben her: Melkesyrebakterien.

Varmer du melken i vannbad kan du gi redskapene en runde i det kokende vannet, da er du 100% sikker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar